מזל טוב! נולד תינוק נולדה גם אמא
בישראל כמידי שנה מתרחשות, כמאה שבעים אלף לידות. על פי הסטטיסטיקות כל יולדת חמישית עלולה לסבול מדיכאון אחרי לידה, אך למרות האחוזים הגבוהים ישנן נשים רבות המתקשות לזהות את התופעה ואינן יודעות איך להתמודד עימה. עמותת ניצה, רשת תמיכה לאם ולמשפחה מציגה מספר מיתוסים, חלקם נחזק, חלק נפריך, אך בעיקר – נחזק מה נכון לחשוב, להבין וכמובן לעשות.
- למה לדבר על זה?
משתי סיבות: אחת – נשים רבות סובלות, אך אינן מודעות לכך שהתהליך שהן עוברות הינו נורמטיבי, ושאפשר לטפל. השנייה – גם נשים שיודעות שהן סובלות לא תמיד יודעות לאן לפנות, ולא נעים לברר “מכירה פסיכיאטר?”. מודעות לנושא ופרטים נגישים של הכתובות הנכונות עשויים להועיל להן יותר מכל דבר אחר. שימו לב: הגברת המודעות לא נועדה כדי לדבר על זה, אלא כדי שידעו שניתן לטפל.
- לא לשאול – זה מנומס
נשים מתעניינות אצל יולדות ושואלות האם הן מסתדרות ?מי שומר להן על הילדים. שאלות תפקוד טכניות. השאלות החשובות יותר הן: איך את מרגישה? האם את נהנית מהתינוק? את ישנה מספיק?
מחקרים מוכיחים שתמיכה חברתית ביולדת מורידה תסמינים דיכאוניים בין חמישים לשבעים אחוזים. התעניינות כנה אינה חטטנות, ועשויה להיות גלגל הצלה.
- אם אני לא מטפלת – אני לא סובלת
פעמים רבות הבחירה לא לבדוק היא תוצאה של מחשבה: “שאם לא הלכתי לרופא ולא ברור מה יש לי, אז הכול בסדר”. אז זהו, שלא. אישה שלא מטפלת אינה מונעת את הסבל ואינה מעלימה את הדיכאון, היא פשוט מוותרת על עזרה חיונית ובוחרת להעצים את הסבל, במקום לקבל טיפול וכלים להתגבר עליו.
- נחכה ונראה
לא, אל תחכו לראות איך זה יתפתח… כי זה מתפתח. אם חלפו יותר מארבעה חמישה שבועות מהלידה ומצב הרוח אינו במגמת שיפור, תפקוד לקוי, קשיי שינה ותיאבון, פנו במידית לייעוץ. ככל שהבעיה מאובחנת בשלב מוקדם, הטיפול קל וקצר יותר.
- אני הסובלת
לא איכפת לי לסבול , אני זו שמשלמת את המחיר. אז זהו- שלא! אם מדוכאת שלא מטופלת מזיקה לילדיה. היא אינה פנויה למלא את צרכיהם ,בעיקר הרגשיים. מחקרים מלמדים שילדים לאימהות מדוכאות גדלים עם סיכויים גבוהים לגדול כמבוגרים מדוכאים. למען האמת הסיכוי עולה בכ 40%
- אני לא בדיכאון אני חרדה
נכון. המונח “דיכאון אחרי לידה” הינה כותרת רחבה שמתחתיה תשע תופעות שונות, כמו חרדות או אובססיות ועוד. ובגלל שמטבע הלשון הוא דיכאון לאחר לידה, נשים הסובלות מחרדה לא מקשרות את זה ללידה, הן לא יודעות מה נפל עליהן ואיך מטפלים בזה.
- לא כדאי לטפל לפני הלידה
כי הטיפול עלול להזיק לתינוק, ובכן ההפך הוא הנכון. דיכאון לפני לידה שאינו מטופל עלול להזיק לתינוק בכל המישורים: הפיזי, הקוגניטיבי והרגשי.
- אני נגד תרופות
יש נשים שנמנעות מלקבל טיפול משום שאינן רוצות ליטול תרופות. צריך להבין שהמטרה בטיפול היא לא לקחת תרופות, אלא לטפל. היעד: לחזור לתפקוד נורמלי ולמצב רוח תקין כטרום המשבר, ויש דרכים רבות לעשות זאת. וכן, לפעמים הדרך הנכונה ביותר היא על ידי לקיחת תרופות.
- אני מתמודדת לבד
באופן טבעי, נשים מרגישות גיבורות אם הן מתמודדות לב עם הבעיה. ההסתכלות השגויה הזו עלולה לעלות להן במחיר כבד. הגבורה והאומץ האמיתיים הם ביכולת להכיר בבעיה ולבקש עזרה.
- דיכאון אבהי
דיכאון אחרי לידה נתפס אצל רבים מאתנו כשייך לנשים בלבד. זוהי טעות. על פי הסטטיסטיקות כעשרה אחוזים מן הגברים סובלים מדיכאון אחרי לידה, שאינו מתבטא בדיכאון אלא בדרכים אחרות כמו עצבנות יתר, התפרצויות, ניתוק רגשי ,רגזנות או התמכרות.
- זו לא הבחירה של להיות בדיכאון
היולדת לא מחליטה האם לשקוע בדיכאון או לא. הבחירה שעומדת בפני היולדת היא האם להתעלם ולהמשיך לסבול, או לחילופין לגשת לטיפול ולהרגיש טוב זו הבחירה שעומדת בפניכם. אנו בניצה מקווים שתבחרי לחיות.
מסגרת – מתי כדאי לגשת לייעוץ?
עד שלושה שבועות לאחר הלידה כ- 90% (בקיצור כמעט כולנו) מן היולדות סובלות מדכדוך. הסימפטומים הם: בכי, שינויים במצב הרוח, תחושת עצבות, עייפות. זה נורמלי וזה יחלוף. אך צריך לעקוב ולראות שבאופן כללי המגמה היא מגמת שיפור – אין סיבה לדאגה.